IMPORTANTA CULTURII NUCULUI - 18 Septembrie 2010 - cultivarea nucilor
Sâmbătă, 12.10.2016
Site-ul meu
Menul site-ului
Sondajul nostru
Noteaza site-ul meu
Total răspunsuri: 183
Statistica

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Forma intrarii
Principala » 2010 » Septembrie » 18 » IMPORTANTA CULTURII NUCULUI
12:43 PM
IMPORTANTA CULTURII NUCULUI

                                                                       IMPORTANTA CULTURII
 
 
 
Nucul, una dintre cele mai vechi specii pomicole, are importanta economica si sociala deosebita, datorita valorii alimentare a fructelor sale,
calitatii superioare a lemnului, folosirii celorlalte organe ale lemnului (frunza, scoarta, endocarp, lastari) ca izvor de materie prima pentru
industria chimica, farmaceutica si ca specie decorativa si eco-ameliorativa de mare efect.
Spre deosebire de fructele celorlalte specii pomicole, nucile constituie un aliment complet si concentrat; ele contin:
- substante grase – 52-77%
-substante proteice – 12-25 %
-hidrati de carbon – 5-24%
-substante minerale – 1.3-2.5%
-vitamine
In stare proaspata fructul contine:
-apa – 17.57%
-materii azotoase – 11.05%
-materii grase – 41.58%
-materii extracitve -26.5%
-celuloza – 1.3%
-cenusi – 1.6%

Este fructul cel mai bogat in Cu si Zn in plus contine K, Mg, P, S, Fe, Co, vitamine A,B,C,P. Valoarea energetica a unui kilogram de miez de nuca este
echivalenta cu: 1 kg paine + 0.5 kg carne + 0.5 kg peste + 0.5 kg prune uscate + 1 kg pere, asigurand 6364 calorii. Ca planta tehnica nucul asigura
materia prima pentru numeroase ramuri ale industriei. Miezul de nuca se poate consuma proaspat, in produse de cofetarie, iar datorita continutului
ridicat de grasimi, din miezul de nuca se poate extrage un ulei excelent comestibil si tehnic, care este folosit in scopuri tehnice (pictura,
fabricarea cernelei tipografice, a sapunuli de lux, a lacurilor, in obtinerea numeroaselor produse cosmetice si farmaceutice). Turta ramasa dupa
extragerea uleiului mai contine 48.51% substante proteice, 9.55% grasimi, 6.76% celuloza, 5.76% cenusa. De aceea este folosit la fabricarea halvalei,
constituind totodata un foare valoros nutret concentrat in hrana animalelor si pasarilor. Fructele verzi inainte de intarirea endocarpului, se folosesc
pentru preparat dulceata, rachiu. Ele contin o mare cantitate de vitamina C, de 4 ori mai mult decat fructele de maces si de 40 ori decat sucul de
portocale. Mezocarpul (coaja verde) contine 15-25% substante tanante, de tip acid galic si egalic, cea ce permite folosirea lui la tabacitul pieilor.
Endocarpul (coaja tare) este un combustibil cu putere calorica ridicata se foloseste in industrie pentru prepararea carbunelui activ, a pietrei de
slefuit si a amestecurilor fine de linoleum. Nucul este mult apreciat si pentru lemnul sau de calitate superioara. Lemnul de nu se distinge printr-o
mare rezistenta, plasticitate si finete. Se prelucreaza usor, se lustruieste foarte bine, nu este atacat de insecte fiind cautat pentru fabricarea
mobilei de lux, pentru sculptura, in industria avioanelor si automobilelor. Ca planta medicinala nucul a fost folosit in trecut in medicina,
atribuindu-se diferite virtuti. Dupa toate considerentele facute de medicina ar trebui ca nucul sa fie acceptat ca remediu universal.
Dupa o veche doctrina greaca, o nuca era comparata cu un cap de om (invelisul verde corespunde pielii si parului, coaja – oaselor craniene,
miezul – creierului, iar tegumentul – meningelor) de unde se tragea concluzia ca nucile au fost date pentru a trata bolile de cap si in special
bolile mintale.
Vizualizari: 1222 | Adaugat de: gabigg | Raging: 5.0/1
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Cautare
Calendar
«  Septembrie 2010  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Arhiva materialelor
Prietenii site-ului
Copyright MyCorp © 2016
Creatorul de site-uriuCoz